ONVERMOEIBAAR

Pure wetenschap in opmars
Pure wetenschap in opmars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ken Prof. Goossens

al bijna veertig jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen noemden wij hem simpelweg "Herman", en nu ook nog soms.

 

Hij zal wel in 1957 geboren zijn, vermoed ik, en als student was hij al zeer gedreven. Maar de ware omvang van zijn inzet heb ik "aan den lijve" kunnen ondervinden tijdens de verschillende edities van een residentieel symposium dat jaarlijks in een klooster in Antwerpen plaatsvond, einde van de twintigste eeuw, begin jaren 2000. 

 

Een farmaceutische firma was er sponsor van, maar de keuze van de sprekers, van de onderwerpen, van de deelnemers  enz ... lag volledig in de handen van de organisatoren, een aantal specialisten in het kader van de Belgische Vereniging voor Infectiologie of voor Ziekenhuisinfektiekontrole, ik weet het niet meer zo zeker. En de firma kreeg geen inzage in de proceedings vooraleer de definitieve versie bij de drukker lag.

 

Internationaal bekende oratoren gaven er elk hun voordrachten, die opgenomen werden. Op basis van dat materiaal beschikte ik over een zeer korte termijn om een beknopte maar volledige samenvatting op te stellen, aan de sprekers voor te leggen ter goedkeuring en dan aan drie prominente figuren die het finale document op nauwkeurigheid maar ook op samenhang en coherentie beoordeelden. Hij was één van die reviewers.

 

Iedere keer speelde hij "op de man af" en zijn kommentaar kwam altijd als eerste terug, zeer kritisch en opbouwend. Hij liet geen foutje voorbijgaan. En de verbeteringen of aanpassingen werden nog een tweede keer nagezien. Zo werk ik ook zelf graag, hoewel een beetje meer latentie misschien soms ook voordelen biedt. 

 

Maar dat is nu allemaal verleden tijd ... voor mij.

 

Hier heb ik hem tijdens zijn verlof ontmoet, aan het randje van een reusachtige Petrischaal die hij zelf ontwikkeld heeft om het inoculeren van zeer grote hoeveelheden infektieus materiaal mogelijk te maken. U ziet hem bezig een Baird-Parker gelose voor te bereiden. Ik had zojuist een smakelijk konijn op de weg overreden, en wijngist plus rundsbouillon waren ook van de partij. Voor de eieren heeft hij zelf gezorgd.

 

Geloof me vrij, de pH was stipt 7,2, zoals het hoort.

 

'Tja, Herman kan het niet laten, zelfs tijdens zijn verlof

blijft hij ongestoord voortwerken.

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    ErikxyNt Bruyland (Sunday, 31 July 2016 11:00)

    Dat Prof. Herman Goossens onvermoeibaar weten wij beiden. Telkens wanneer ik kon aanwezig zijn op de verschillende wereldcongressen van ICAAC (International Congress xy on Antimicrobial Agents and Chemotherapy) was hij steeds de Belg met de meeste voordrchten en "papers".
    Werkelijk een top wetenschapper in zijn domein.